TAI CHI & QI GONG 太极拳 / 氣功


 


TAI CHI CHUAN

Tai Chi heeft een gladde, zachte, gracieuze beweging, maar dit betekent niet dat er geen inspanning nodig is. Wanneer we Tai Chi Chuan beoefenen behoort de geest kalm te zijn zodat alle intellectuele en psychische belasting verdwijnt. Dan is de geest vrij. In de bewegingen moeten je benen sterk zijn, maar je gebruikt net genoeg energie voor de bewegingen.
Bij het oefenen luistert, ziet en voelt je geest alle bewegingen. Dit is innerlijk zien, innerlijk horen en innerlijk voelen. Geleidelijk past je ademhaling zich aan bij je bewegingen. Door middel van de bewegingen van Tai Chi Chuan kan je al de spanningen veroorzaakt door dagelijkse stress en de geaccumuleerde spanningen uit je lichaam halen. Je lichaam leren kennen door middel van gevoel is het begin van de Tai Chi . Bewustzijn is het begin van leren.

Op de Academy wordt de Traditionele 108 Yang stijl Tai Chi gegeven volgens de methode van Grootmeester T.Y Pang.

(L)Sifu H.E Eleonora- Grootmeester T.Y Pang- Ying Pang (dochter)

 


       DAO YIN YANG SHENG GONG (QI GONG)
 
Het doel van Qi Gong is het op gang brengen en stimuleren van de Qi stroom.

Door de activering van de meridianen en een diepere ademhaling helpt Qi Gong bij het verlengen en de kwaliteit van je leven . Qi Gong is niet alleen een lichamelijke bezigheid, door visualisatie en het voelen van je Qi wordt de werking versterkt.

Men voelt zich innerlijk rustiger, maar actief en alert in het dagelijkse leven.  Qi Gong verhoogt het concentratievermogen, de creativiteit en je kunt je beter focussen. Qi Gong heeft een zeer positieve werking voor de mentale en fysieke gezondheid zowel preventief als curatief en een van de belangrijkste aspecten van Qi Gong is het ontwikkelen van een scherp bewustzijn. Op de Academy geef ik de basis van het systeem Dao Yin Yangsheng Gong gegeven die mij onderricht is door Sifu H.E Eleonora rechtstreeks erkent leerling van Professor Zhang Guang De.

(L) Ricardo Sousa, Professor Zhang Guang De, Sifu H.E Eleonora

DAO YIN YANGSHENG GONG
 
Dao (de weg) Yin (stretchen van de ledematen). Door het stretchen kan de energie stromen. Men zegt ook wel: “de blokkade ontsluiten die in de gewrichten zitten”. In de gewrichten zitten de pezen en pezen zijn de energie (de Yin). De energie kan daar worden vastgehouden, Door het stretchen van de pezen ontspannen de spieren en komt de energie in beweging. Daarom noemen ze het Dao Yin. Yang Sheng betekent “de energie cultiveren”, “de innerlijke energie in beweging brengen”.

Het regelen van de innerlijke energie.”

Qi Gong/Tai Chi voordelen

  • Een beter slaappatroon.
  • Je voelt je meer ontspannen.
  • Het geeft je een grotere kracht en concentratie.
  • Een betere conditie.
  • Je voelt je vitaler.
  • Je bent meer in balans.

PA KUA

Van de interne Kung Fu-systemen is Pa Kua het veranderlijkste en het meest gecompliceerde. Het systeem kenmerkt zich door grote en voortdurende verandering. Verandering van dynamiek en snelheid, van hoogte en draairichting. Vloeiende beweging, gevolgd door abrupte wending, bijzondere posities, soms zeer hoog of juist laag. Dit geeft een onvoorspelbare en zeer effectieve techniek.
De beheersing van dit flexibele systeem is alleen mogelijk door intense communicatie en harmonie met je eigen lichaam en geest.
De beoefenaar beweegt zich op een speciale manier in een cirkelbaan. Deze symboliseert het Chinese 8-trigram en in het midden de harmonie van Yin-Yang. Je volgt daarbij de bewegingen van je lichaam. Bewustzijn is het begin van leren!