KUNG FU 六合门WAT IS KUNG FU?

Kung Fu is een krijgskunst afkomstig uit China.
De benaming “Kung Fu” wordt gebruikt voor honderden individuele gevechtsstijlen, zowel ‘interne’ als ‘externe’ oude en vrij recente ontwikkelde stijlen.
De woorden “Kung Fu” kunnen letterlijk worden vertaald als “vaardigheid door inspanning”.
Deze vaardigheid kan je aanwenden als je iets moet doen dat veel tijd en moeite vragen.
Op de Academy wordt de stijl Liu He Men onderwezen.


Liu He Men 六合门

Liu He betekent ‘De zes in combinatie’ of ‘De zes in harmonie’. Algemeen wordt aangenomen dat Liu He terug te voeren is tot de beroemde generaal en volksheld Yue Fei (1102 – 1141). Deze ontwierp een effectieve speervorm, eenvoudig en snel te leren. Hij kon daardoor de gevecht- en verdedigingskracht van zijn troepen op het slagveld in korte tijd sterk verbeteren. Liu He is daarna uitgebreid en uitgediept. Ze wordt terecht tot de grote klassieke stijlen van de martial arts gerekend en hoewel ze tegenwoordig niet veel meer wordt onderwezen, hebben de basisprincipes op alle vormen van Kung Fu / Wu Shu hun invloed gehad. Ze zijn een perfect middel niet alleen voor het gevecht maar ook om de bewegingen en lichaamshoudingen van studenten te corrigeren.

Over de ware betekenis van de naam ‘de zes in harmonie’ bestaat verschil van opvatting. In de traditie zijn er in elk geval twee paren van zes, een externe en een interne zes of een combinatie van drie externe en drie interne die samen de zes vormen. De externe zes zien we ook terug bij Xing Yi:
De interne zes of de combinatie van drie interne met drie externe is zeer moeilijk in het kort uit te leggen. Ze hebben betrekking op de juiste methoden van training voor kracht, controle en aanpassingsvermogen. Intern en extern zijn daarbij in de Chinese filosofie onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Interne

1.Hart – Toeleg
2.Toeleg – Adem
3.Adem – Kracht

Externe

1. Linker schouder met rechter heup,
2. Linker elleboog met rechter knie,
3. Linker hand met rechter voet (en natuurlijk alles vice versa).


  • ??????????????
  • Sanda sparren